koelkast kopen - beste koelkasten

Koelkast kopen

Op zoek naar een nieuwe koelkast en wil je een koelkast kopen? Hier zijn de belangrijkste dingen waar je op moet letten!

Als je op zoek bent naar een nieuwe koelkast, zijn er een paar keuzes die je moet maken. Ga je voor een vrijstaand model of een inbouwkoelkast? En wil je een koelkast met of zonder vriezer? Laten we eens kijken naar de verschillende opties en geven we je wat handig advies.

>>> Lees ook: De beste 10 koelkasten van dit moment

Vrijstaand of inbouw?

 • Inbouwkoelkast
  Een inbouwkoelkast wordt meestal gekocht in combinatie met een keuken, waarbij de koelkast achter een meubelpaneel wordt weggewerkt. Dit zorgt voor een naadloze integratie met de rest van de keuken. Let op: bij het vervangen van een inbouwkoelkast kan het lastig zijn om een model te vinden dat perfect past bij de bestaande keukenindeling.
 • Vrijstaand
  Een vrijstaande koelkast biedt vaak meer ruimte dan een inbouwmodel en is doorgaans wat voordeliger. Bovendien kun je bij vrijstaande koelkasten vaak beter onderhandelen over de prijs, vooral als je ze samen met andere keukenapparatuur koopt.

Welk type koelkast past bij jou?

 • Koel-vriescombinatie
  Een populaire keuze in Nederland is de koel-vriescombinatie, waarbij het koelgedeelte zich bovenaan bevindt en het vriesgedeelte onderaan, vaak met meerdere lades. Deze vriezer heeft 4 sterren, wat betekent dat je er verse producten in kunt invriezen.
 • Dubbeldeurs-koelkast
  Bij een dubbeldeurs-koelkast zit het koelgedeelte onderaan en de vriezer bovenaan, meestal met 4-sterren-vriesruimte. Er zijn ook enkeldeursmodellen met een klein ingebouwd vriesvakje.
 • Tafelmodel
  Een tafelmodel-koelkast is minder dan 100 cm hoog en vaak eenvoudig uitgerust, met of zonder ingebouwd vriesvak. Er zijn ook kleinere barmodellen die je vaak in hotelkamers ziet, maar die zijn niet meegenomen in deze test.
 • Wijnkoelkast
  Hou je van een heerlijk glaasje wijn? Dan is een wijnkoelkast zeker een zeer goede investering. Je houdt er niet alleen je wijn mee op de juiste temperatuur, je houdt daarmee de wijn ook op smaak en het zorgt ervoor dat je de wijn langer kunt bewaren.

  >>> Lees ook: De 10 beste wijnkoelkasten

Koelkast met vriezer of aparte vrieskast?

 • Koelkast met vriezer
  Een koelkast met vriezer is over het algemeen voordeliger dan het apart kopen van een koelkast en een vriezer. Het nadeel is dat je meestal minder ruimte hebt dan wanneer je ze apart zou kopen.
 • Losse vrieskast
  Vrieskasten hebben meestal minder inhoud dan vrieskisten, maar zijn zuiniger in energieverbruik. Een vrieskist is ideaal als je veel ruimte nodig hebt en grote hoeveelheden wilt invriezen.

Een energiezuinige koelkast kiezen

 • Energielabel
  Let op het energielabel bij het kiezen van een koelkast. Sinds maart 2021 worden koelkasten ingedeeld van A (meest zuinig) tot G (minst zuinig). Vermijd oude labels met ‘plusjes’ zoals A+ en A+++, deze zijn vervangen door de nieuwe indeling.
 • Zuinige koelkasten
  Koop een koelkast die past bij jouw behoeften om energie te besparen. Plaats de koelkast op een plek waar hij niet wordt blootgesteld aan extreme temperaturen, aangezien dit het energieverbruik kan beïnvloeden.

Let op de omgevingstemperatuur

Sommige koelkasten presteren minder goed in warme of koude omgevingen, zoals een schuur of garage. Let op de klimaatklasse van de koelkast, die aangeeft bij welke temperaturen deze optimaal functioneert. Overweeg ook modellen met twee thermostaten voor betere prestaties in verschillende omgevingen.

Waar moet je nog meer op letten bij het kopen van een koelkast?

 • Koelruimte
  Controleer of er voldoende plateaus en verstelmogelijkheden zijn in de koelruimte.
  Zorg dat de koelkast gemakkelijk schoon te maken is, inclusief het verwijderen van laden en plateaus.
  Let op de deuropening en of de plateaus en laden gemakkelijk bereikbaar zijn.
  Overweeg extra functies zoals een chill zone of 0-graden zone voor het bewaren van vlees of vis.
 • Deur en bediening
  Controleer of de deurgrepen prettig zijn in gebruik, zelfs met natte handen.
  Zorg dat er voldoende rekken in de deur zijn en dat ze verstelbaar zijn.
  Let op de locatie van de bediening – een display aan de buitenkant kan handig zijn voor het aanpassen van de temperatuur zonder de koelkast te openen.
  Zorg dat de temperatuurinstelling duidelijk en nauwkeurig is.

Wat is het beste merk koelkast?

Volgens een onderzoek van het Consumentenbond onderzoekspanel, bestaande uit ongeveer 4000 leden, scoren traditionele merken zoals Bosch en Miele goed. Echter, er is één ander merk waar mensen het meest enthousiast over zijn. Zie hieronder de score zoals die door het testpanel is aangegeven:

MerkRapportcijfer merktevredenheid
LG9,0
Bosch8,8
Siemens8,7
Liebherr8,7
Samsung8,6
Miele8,6
Beko8,4
Zanussi8,1
Atag7,9
AEG7,9
IKEA7,9
Indesit7,8
Bauknecht7,7
Whirlpool7,4
Pelgrim7,3
Etna7,1