beste koelkasten -koelkast kopen - energielabel

Het energielabel op koelkasten

Vanaf 1 maart 2021 loopt het energielabel voor koelkasten en vriezers van A tot G, waarbij A staat voor het meest energiezuinige koelkast en G voor het minst energiezuinige. Als je een nieuwe koelkast koopt, is het belangrijk om op het energieverbruik per jaar te letten, naast de labelklasse. Dit helpt je bij het vergelijken van verschillende modellen en laat je zien dat grotere apparaten meer energie verbruiken dan kleinere.

Hoe ziet het energielabel eruit?

Naast het energieverbruik vind je op het energielabel ook informatie over de inhoud van het koel- en vriesgedeelte en het geluidsniveau van het apparaat. Het nieuwe energielabel is sinds 1 maart 2021 in gebruik en loopt van A (donkergroen) tot G (rood). Voorheen liep het label van A+++ tot D, maar vanwege de onduidelijkheid van de plusjes zijn deze verdwenen.

Energielabel koelkasten

Zuinige koelkast heeft nu label A, B of C

Hoewel het nieuwe label wellicht anders lijkt, betekent dit niet dat koel- en vriesapparaten minder zuinig zijn geworden. Het nieuwe label C of D is vergelijkbaar met het oude A+++. Momenteel zijn er al koelkasten verkrijgbaar met het nieuwe label A, maar deze zijn nog vrij duur.

Tip: let bij het kopen van een koelkast goed op de energielabels en let goed op het stroomverbruik. Kies een zo zuinig mogelijke koelkast, dan ben je op de langere duur goedkoper uit.

Duurder bij aanschaf, zuiniger in gebruik

Een zuinige koelkast is in de winkel vaak duurder dan een minder zuinig model, maar op de lange termijn bespaar je geld doordat ze minder stroom gebruiken. Omdat koelkasten en vriezers lang meegaan, verdien je de hogere prijs in de winkel uiteindelijk terug. Voor het milieu is een zuinige koelkast altijd de beste keuze.

Meer over het energielabel

Wil je meer weten over het energielabel en hoe het wordt vastgesteld? Kijk dan op Energielabels op apparaten: alles wat je moet weten.