verschil energielabel a en b

Energielabels op apparaten: alles wat je moet weten

Energielabels zijn inmiddels een bekend fenomeen geworden voor veel consumenten. Deze labels geven informatie over de energiezuinigheid van apparaten, waardoor het gemakkelijker wordt om een bewuste keuze te maken bij de aanschaf van nieuwe apparatuur. In deze tekst gaan we dieper in op energielabels, hoe ze werken, welke informatie ze bevatten en waarom ze belangrijk zijn.

Hoe werken energielabels?

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een apparaat is. Dit wordt aangegeven met een letter, van A t/m G, waarbij A++ het meest energiezuinige label is en G het minst energiezuinige. Hoe hoger de energieklasse, hoe minder energie het apparaat verbruikt. Dit kan aanzienlijk schelen in de energiekosten en is daarmee niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

Op welke apparaten zijn energielabels van toepassing?

Energielabels zijn verplicht voor een groot aantal huishoudelijke apparaten, waaronder koelkasten, wasmachines, drogers, vaatwassers, ovens, stofzuigers, airconditioners en verlichting. Het label moet altijd zichtbaar zijn op het apparaat of op de verpakking.

Welke informatie staat er op een energielabel?

Een energielabel bevat niet alleen informatie over de energiezuinigheid van het apparaat, maar ook over het energieverbruik en de prestaties van het apparaat. Naast de letter en de kleur bevat het energielabel ook andere informatie, zoals het stroomverbruik, waterverbruik, de grootte van het apparaat en het geluidsniveau. Hierdoor kun je verschillende modellen gemakkelijk met elkaar vergelijken.

Nieuw energielabel sinds 1 maart 2021

Sinds 1 maart 2021 geldt er een nieuw energielabel voor koelkasten, vriezers, vaatwassers, wasmachines, wasdroogcombinaties en televisies. Dit label is verplicht in de Europese Unie en geeft informatie over het energieverbruik van verschillende elektrische apparaten, waaronder koelkasten, vriezers, vaatwassers, wasdroogcombinaties, wasmachines en televisies. Het label maakt gebruik van de letters A tot G en kleuren, variërend van donkergroen tot rood, om de energiezuinigheid van het apparaat aan te geven. In tegenstelling tot het oude systeem hebben deze apparaten geen plusjes meer achter de A. Het nieuwe label is nu beschikbaar in de winkels en webwinkels hebben enkele weken de tijd om de oude labels te vervangen.

Waarom een nieuw energielabel?

Het energielabel voor apparaten is vernieuwd omdat deze steeds zuiniger worden. Het oude systeem met plusjes achter de A werd voor veel mensen verwarrend. Fabrikanten maakten veel A+++-modellen waardoor het oude systeem niet meer geschikt was om de zuinigheid van de apparaten duidelijk te maken. Daarom heeft de Europese Unie besloten om het label weer van A tot en met G te laten lopen. Dit biedt ook weer ruimte voor groei, zodat fabrikanten het goed kunnen laten zien als hun apparaten nóg zuiniger worden.

Vanaf 1 maart 2021 is het nieuwe energielabel van toepassing op koelkasten, vriezers, vaatwassers, wasmachines, wasdroogcombinaties en beeldschermen. Vanaf 1 september 2021 geldt het nieuwe label ook voor lampen. Voor andere apparaten, zoals airco’s, ovens en wasdrogers, wordt het nieuwe label later geïntroduceerd. Deze apparaten behouden voorlopig dus het label met de plusjes.

Oude label tot december 2021 in de winkel

Tot december 2021 kon je in de winkel nog steeds koelkasten, vriezers, wasmachines, vaatwassers en televisies tegenkomen met het oude energielabel (met plusjes). Het oude label is namelijk nog toegestaan op apparaten die voor 1 november 2020 op de markt zijn gekomen maar na die datum niet meer nieuw zijn geproduceerd. Deze modellen zullen vanzelf van de markt verdwijnen en daarom hoeft de fabrikant geen nieuw label voor deze apparaten te maken.

Hoe wordt een energielabel aan een apparaat toegekend?

Volgens de wetgeving van de Europese Unie moet het energielabel bepaalde informatie bevatten, zoals het stroomverbruik en waterverbruik. Om deze gegevens te verzamelen, voert de fabrikant standaard metingen uit. Dit zorgt ervoor dat verschillende modellen met elkaar kunnen worden vergeleken. Voor wasmachines wordt bijvoorbeeld het energieverbruik gemeten tijdens wasbeurten met het eco 40-60 programma en met volle, halfvolle en kwartvolle trommels (waarvan het gemiddelde wordt genomen).

De fabrikant is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de metingen en het plaatsen van de informatie op het energielabel. Het label wordt vervolgens geleverd in de doos van het apparaat en de winkelier moet het label ook op het apparaat plakken. In webshops moet de informatie over het energielabel bij de productgegevens staan.

Wil je extra informatie? Scan de QR-code!

Op recente energielabels is een QR-code opgenomen. Door deze te scannen, word je doorverwezen naar een website waar je uitgebreidere informatie over het desbetreffende apparaat kunt vinden.

Toezicht op energielabels van apparaten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de nauwkeurigheid van energielabels. Zij voeren controles uit om te kijken of de labels in winkels correct worden weergegeven. Tevens voeren ze tests uit om te controleren of de waarden die de fabrikant heeft verstrekt en die op het label staan, juist zijn.

Apparaten zonder energielabel

Niet alle elektrische apparaten hebben een energielabel, zoals kookplaten, decoders en computers. Dit betekent echter niet dat deze apparaten niet zuinig hoeven te zijn. Door de strengere eisen van de Europese Unie op het gebied van energie-efficiëntie (eco-design) zijn veel soorten apparaten de afgelopen jaren aanzienlijk zuiniger geworden. Hoewel een energielabel niet altijd zinvol is bij apparaten waarbij er weinig keuze is voor de consument, is het verstandig om ook bij apparaten zonder label te letten op het elektriciteitsverbruik (zowel bij aankoop als thuis), aangezien er ook bij deze apparaten elektriciteit kan worden bespaard.